,,De beurzen zijn aardig in evenwicht. Macro-economische cijfers uit de eurozone en China bieden enige steun, maar verder gebeurt er niet zoveel. Ook op de obligatiemarkt is het vrij rustig. In Amsterdam blijft het spannend wat er met SNS Reaal gaat gebeuren. Vanmiddag krijgen we wederom een batterij aan cijfers uit de VS, wellicht dat die voor enige beweging kunnen zorgen“, aldus private banker André Sirks van TheodoorGilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag vlak op 353,13 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 551,27 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen 0,3 en 0,1 procent. Frankfurt verloor 0,1 procent.
Dienstensector
Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in januari minder hard krimpt dan in de voorgaande maanden. Zowel in de industrie als in de dienstensector was de krimp minder sterk dan in december. Vooral de Duitse economie toonde tekenen van herstel. Eerder op de ochtend bleek al dat de industrie in China in januari het sterkste groeitempo heeft laten zien in 2 jaar.
Apple zakte in Frankfurt, waar het bedrijf ook een notering heeft, ruim 8 procent nadat de Amerikaanse iPhone-maker woensdag nabeurs de zwakste omzettoename in 14 kwartalen rapporteerde. Voor het tweede kwartaal voorspelde Apple daarnaast een omzet die aanzienlijk lager ligt dan de gemiddelde analistenverwachting.
SNS Reaal
SNS Reaal zette de daling voort door de vrees voor een nationalisatie van de bank en verzekeraar. Het aandeel zakte meer dan 9 procent en was daarmee de grootste daler in de MidKap. Ziggo volgde met een min van 2,5 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Volgens analisten van Rabobank laat de omzetontwikkeling van de kabelaar een afzwakkende groei zien.
Apothekersbedrijf Mediq was de grootste stijger in het middensegment met een plus van 3,4 procent. Verzekeraar Delta Lloyd gaat zijn belang van 14 procent in Mediq aanmelden bij investeerder Advent, die dat bedrijf voor 819 miljoen euro wil overnemen.
De euro was 1,3325 dollar waard, tegen 1,3305 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie klom 0,3 procent tot 95,55 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 112,51 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl